AKRA Siliermittel - optymalizacja procesów kiszenia
AKRA Siliermittel to naturalny środek pomocniczy do zakiszania, wzbogacający paszę podstawową przy produkcji kiszonki z traw lub kukurydzy. Produkcja zakiszania opiera się na naturalnym procesie na bazie melasy cukrowej, z dodatkiem wysoko aktywnych szczepów bakterii kwasu mlekowego.
Podczas fazy fermentacji powstają kwasy fermentacyjne, takie jak kwas octowy, mlekowy i propionowy. Kwasy te dzięki AKRA Siliermittel łączą się w harmonijnym stosunku – całkowicie bez domieszek chemicznych, a szybki przebieg garowania i szybki spadek wartości pH pozwalają ograniczyć nieprawidłową fermentację i odpływ soku fermentacyjnego.
ZASTOSOWANIE:
AKRA Siliermittel przystosowany jest do stosowania z trawami, roślinami strączkowymi, młodymi roślinami zbożowymi, produktami z kukurydzy spożywczej i kiszonkowej, kiszonką z całych roślin zbożowych.
ZALETY:
-bardziej wartosciowa pasza
-wyższa tuczność i mleczność zwierząt
-lepsze procesy trawienia
-poprawia stabilność tlenową
-kontrolowany proces fermentacji
-optymalny stosunek kwasów fermentacyjnych
DAWKOWANIE:
Bezposrednio na zakiszana masę
-
Kiszonka zielona i kukurydziana:
0,25 litra AKRA Siliermittel + 2 litry wody/t -
CCM i śruta z kolb kukurydzianych:
0,5 litra AKRA Siliermittel + 2 litry wody/t